OPVANG

Wij krijgen meerdere keren per dag telefoontjes over dieren in nood. Gelukkig telt ons land veel fanatieke dieren vrienden. Veel mensen vragen zich af wat ze kunnen doen. Hier onder onze tips.  

de Botne PietHet grootste gevaar is shock en stress. Een wild dier is het niet gewend om opgepakt te worden en als ze in de natuur “de lucht in gaan” is dat vaak voor hun de dood, denkt u maar eens aan een roofvogel.

Jonge vogels scharrelen vaak over de grond door de tuin. Door veel oefenen leren ze vliegen. Een stuntelig gezicht maar een straaljager piloot volgt ook eerst een opleiding. Deze jonge vogels zijn vaak niet in nood maar gewoon onkundig. U kunt hen het beste met rust laten en vanaf een afstand gadeslaan.  

Wanneer dan toch ingrijpen:

  • Bij een zichtbare verwonding zoals afhangende vleugels, kreupel zijn, wonden.
  • Bij niet alert reageren op de omgeving, passief blijven zitten of liggen en geen natuurlijke angst
  • Bij zichtbaar ongedierte in de vorm van teken, luizen, vliegen, vliegen eitjes (ziet er uit als stuifmeel)
  • Bij verkeersslachtoffers
  • Bij verdrinking
  • Bij onderkoeling en / of oververhitting          

Heeft u een dier in nood wat u verdenkt van de hier boven genoemde punten neemt u dan een handdoek en pak het dier voorzichtig op, plaats het dier in een kartonnen doos of reismand en zet hem op een rustige liefst wat donkere plaats om de stress en shock te verkleinen. Geen water of eten geven, dit is niet de eerste levensbehoefte van een dier in nood en de kans op verslikken is bijna 90%.

Denk eerst aan uw eigen veiligheid

Een gewond dier kan zich zelf proberen te verdedigen. Wij raden u dan ook aan om aalscholvers, reigers en zwanen niet zelf te benaderen. Zij hebben een scherpe snavel. Bij twijfel zeker niet zelf proberen maar bel ons voor advies.

Als het dier zichtbaar koud aan voelt met de blote hand dan kunt u hem of haar helpen door bijv een kruik, of plastic fles met warm water, met daarom heen een handdoek in de doos te leggen. Leg hem wel zo neer dat het dier er ook bij weg kan als het te warm wordt.

Bel vervolgens naar ons of breng het dier direct naar ons. Helaas hebben wij geen eigen vervoersdienst en zijn wij afhankelijk van u als dierenvriend om het dier in kwestie bij ons te krijgen. 24 uur per dag hebben wij een speciaal hiervoor ingericht tuinhuisje, waar u het dier achter kunt laten buiten openingstijden. Vergeet u het registratie formulier, wat voor u klaar ligt, niet in te vullen?

Namens de dieren in nood alvast heel erg bedankt!