VOGELS

Jonge vogels

 

Niet alle jonge vogels zijn hulpeloos, soms zijn de ouders nog in de buurt en nemen zij de zorg op zich. Soms hebben ze een beetje hulp nodig. Bijna iedereen kan die eerste hulp geven. Pas als dat echt niet kan, schakelt u De Bonte Piet in!

Wanneer een jonge vogel gevonden wordt, moet je een aantal zaken bekijken. Als de vogel geen veren heeft, is het een nestjong. Kijk of je het nest ziet, en of de ouders nog bij het nest komen. ZET HET JONG WEER IN HET NEST! De ouders zullen het jong weer verzorgen. Pak het jong het liefst op met handschoenen aan of met een washandje om je hand.
Als de vogel wel veren heeft, is het een nestverlater. Vaak zitten jonge vogels een paar dagen op de grond, soms worden ze daar nog door de ouders gevoerd. Als er geen gevaar is, bijvoorbeeld een kat, mag hij lekker blijven zitten. Is er wel gevaar, zet de vogel dan op een veiliger plaats, bijvoorbeeld onder een heg, in een hanging basket of in een dakgoot. Als dit echt niet kan, mag u het vogeltje naar de opvang brengen. Doe het diertje in een doos met een doek erover – dan is het vogeltje minder bang en breng het naar de opvang.

Is de vogel gewond, bijvoorbeeld gepakt door een kat of aangereden, pak de vogel dan op. Gebruik handschoenen of een handdoek. Doe het dier in een doos met een doek erover, dan is het dier minder angstig en breng het dier zo snel mogelijk naar de Bonte Piet.

 

de Bonte Piet

Kleine volwassen vogels, zoals zangvogels

 

Volwassen vogels worden vaak gevonden nadat ze tegen een raam gevlogen zijn. Kijk goed of het zichtbare verwondingen heeft. Zie je geen verwondingen, leg het diertje dan op een veilige plek. Is die er buiten niet, doe hem dan in een doos, met een doek erover en zet hem op een rustige, donkere plek, bv. in de badkamer of in een schuurtje. Controleer na 1,5 uur, vaak kan het diertje dan weer uitgezet worden. Is het dier dan nog versuft, breng hem dan naar De Bonte Piet, in een doos, met een doek erover.

Is een vogel gewond, bv. door een honden- of kattenbeet, dan moet het dier zo snel mogelijk naar De Bonte Piet. De vogel heeft met spoed antibiotica nodig. Gebeurt dat niet binnen 6 uur, dan sterft het dier alsnog aan de verwondingen. Is het dier gewond door een aanrijding, ook dan is het het best het dier zo snel mogelijk naar De Bonte Piet te brengen. Wij kijken dan, welke hulp we kunnen geven.

  1. Zet het dier zo snel mogelijk in een doos (doe het met handschoenen aan of pak de vogel op in een handdoek)
  2. Leg een handdoek over de doos, in het donker hebben ze minder last van stress en zijn de vogels minder bang
  3. Geef nooit water of voer, het beestje wordt nog banger en kan zich verslikken!

Grote volwassen vogels, zoals roofvogels, watervogels en reigerachtigen

 

Ziet u grote volwassen vogels met een verwonding, of die nu veroorzaakt is door een aanrijding, een beet of een gevecht, handel NIET zelf, maar bel de dierenambulance. De vogels maken in hun gestreste toestand gebruik van alle middelen die ze hebben: snavels, klauwen of vleugels en kunnen de mensen die willen helpen lelijk verwonden.

Ook wanneer u een vogel ziet met een vislijn om bv. een poot, waarschuw de dierenambulance. De dierenambulance waarschuwt ons en brengt het slachtoffer zo snel mogelijk naar De Bonte Piet.